MOR til MOR

Hvad har jeg lyst til at dele – sådan mor til mor? Hvad tænker jeg kunne røre ved noget i dig, som også er mor?

En af de ting som har været kendetegnende både for min graviditet og at blive mor – har været at det ikke har været sjovt. Ahh tænker du måske – det gider jeg ikke læse om!

Men måske tænker du også – ja – sådan har jeg også haft det. Jeg synes heller ikke det var sjovt og jeg føler mig som den eneste i hele verden. Alle andre elsker deres små pusser og sætninger som ”ja – det er da hårdt – men de magiske øjeblikke opvejer jo det hele” høres ofte.

Øh nej – tænker jeg, og måske også du?

Jeg vil både skrive til dig, som genkender det jeg skriver om – men også dig som ikke gør – for at du måske kan få et lille indblik i – når det ikke er fedt at være mor – som i SLET IKKE FEDT.

TABU

Jeg ved ikke, hvor mange der har/ eller har haft en efterfødselsreaktion eller efterfødselsdepression, men det er mange og der er sikkert også mange derude, der ikke siger noget. Ikke beder om hjælp.

Det er så tabubelagt. Jamen – du har jo selv valgt at få børn – kom over det. Eller hvad man nu kan risikere at få kastet i hovedet. Dem der siger sådan ved gudskelov overhovedet ikke, hvad de snakker om. Jeg VED, at de mødre, som har det svært, de ville ønske de ”bare kunne tage sig sammen”.

Men det kan de ikke – de har brug for hjælp, masser af hjælp. Både af professionelle, som anerkender deres symptomer og ikke mindst af deres nære omgivelser. Ved at give støtte og lytte – uden at dømme, så får vi åbnet op for dette tabu.

Når det stadig er et tabu, så sker der i min verden følgende:

  1. Mor har det dårligt og føler slet ikke hun er god nok som mor. Hun har både psykiske og fysiske symptomer. Hun skammer sig – for det skulle jo være dejligt at være mor. Det hun er skabt til – at være mor – det er bare rigtig svært. Hvem siger man lige det til? Hvem vil forstå?

  2. Enten går hun rundt med følelserne alene og fortæller sig selv at hun da bare skal tage sig sammen, eller andre rigtig grimme ting, og får det måske værre og værre. Den onde spiral.

  3. Eller også fortæller hun nogen om det.

  4. Hun bliver ikke forstået. Hun bliver ikke taget alvorlig. Hun føler endnu mere skyld og skam. Hun bebrejder sig selv endnu mere og føler sig virkelig som en dårlig mor. Hendes børn lider, når mor ikke har det godt.

Hvis ikke det var så stort et tabu, at nogle mødre faktisk oplever, at det er IKKE er fantastisk at blive mor, og at det er helt okay at sige højt, så ville der ske følgende:

  1. Hun bliver mødt lige der hvor hun er. Hun bliver bekræftet i, at der ikke er noget galt med hende. Hun har brug for hjælp og der er faktisk mange der gerne vil hjælpe hende. Hun har nogen hun er tryg ved – nogen som hun kan fortælle alt det skamfulde hun tænker og føler. Uden at være bange for at blive dømt.

  2. Hun får hjælp tidligt i forløbet og kommer derfor formentlig hurtigere ovenpå igen og hendes børn kommer til at trives.

Mine børn er nu 5 år, så jeg har lidt erfaring efterhånden. Noget af det jeg har lært og stadig øver mig på, det er at UANSET hvad jeg gør og føler, så er det rigtigt. Jeg kan ikke gøre noget forkert. Jeg kan ikke have forkerte følelser. ALLE mine følelser er som de skal være.

”hvis nogle følelser var forkerte – så var vi nok ikke blevet udstyret med dem fra fødslen af”.

DU ER GOD NOK

Derfor – hvad enten du elsker at være mor eller virkelig har svært ved at være mor – Så er du god nok.

Og ja den der sætning ”god nok” kan godt være svær at eje – men det er du!

Vi er alle sammen – også i andre henseender end mor-rollen – nødt til at bryde fri af alle de gamle mønstre og overbevisninger, om at noget skal være på en bestemt måde og at noget er rigtigt og forkert.

Prøv lige at mærk efter (sådan helt inde i din krop), hvad det gør ved dig, hvis du forestiller dig:

  • ALLE følelser, som du har de er helt okay – lad os fx tage vrede. Ja du må gerne være vred – tænk hvis du kunne være vred uden at der tilstøder alle mulige dømmende tanker? Prøv at sig (måske råb det) til dig selv JEG MÅ GODT VÆRE VRED. JEG ELSKER AT VÆRE VRED.
  • Du kan IKKE vælge forkert. Alt hvad du gør er lige præcis det rigtige – lige i det øjeblik.
  • Du er altid lige nu og her. Du er med hvad der er. Og det er godt – uanset hvad det er.

Det føles rart og befriende, ikke?

Jeg har arbejdet rigtig meget med mig selv de sidste mange år og noget jeg har vidst længe, men først for nyligt fået ind i mine celler, og som jeg gerne vil give videre til dig er:

Du skal ikke stræbe efter at være nogen ANDEN. Du skal være lige præcis den du er, med alt hvad du indeholder.

Du skal ikke finde ”lyset” udenfor dig selv – det er indeni dig.

EJ DIN SANDHED

Du skal eje din sandhed – du skal eje, at du også er alle de følelser og tanker, som du har lyst til at gemme under gulvtæppet.

Et eksempel kunne være:

”jeg har ikke lyst til at holde ferie med mine børn”

PUHA den frembringer garanteret rigtig mange følelser hos dig som læser med. Prøv at læg mærke til, hvad det er du tænker? Sådan virkelig tænker uden filter? – der er ikke nogen der lytter. Både dig der genkender den og dig der slet ikke genkender den? Hvad er det for nogle tanker og følelser der går gennem jer?

Jeg ved, hvor svært det er at eje en tanke som denne, men jeg lover dig – det er den eneste vej til forandring.  En anden  sætning jeg elsker, og som jeg kigger på dagligt er

”Forandring sker, når du ikke længere ønsker forandring”

Når du omfavner alt det du har lige nu og elsker det – sådan helt dybt inde – så sker magiske forandringer.

Håber du vil være med til at sprede sandheden om, at alle mødre gør det bedste de kan og mor er den bedste mor hun kan være.

Hvis du møder nogle mødre som kæmper, så lyt til hende – uden at dømme.

Til dig som kæmper – bed om hjælp. DU ER IKKE ALENE.